2019-beiaard_1345x2852.jpg

De plichtwerken

Deze pagina is niet beschikbaar in het Frans. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

De Plichtwerken

Er werden twee verplichte werken speciaal gecomponeerd voor deze wedstrijd: een compositie voor beiaard solo, geschreven door Geert D’hollander en een werk voor kamerbeiaard en koperensemble geschreven door Stefano Colletti. 

 

De componisten

Geert D'hollander

Geert D'hollander studeerde piano, kamermuziek, koor- en orkestleiding, fuga en compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en voltooide zijn studies aan de Koninklijke Beiaardschool van Mechelen met grote onderscheiding. Hij won méér dan dertig internationale beiaard- en/of compositiewedstrijden voor beiaard, o.a. de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola, en ontving o.a. de Grand Prix Européen de Composition Chorale in Tours (Frankrijk) en de Visser Neerlandia Prijs. In 1997 volgde hij Ronald Barnes op als universiteitsbeiaardier en docent beiaard aan het Department of Music van de universiteit van Berkeley (U.S.A.). In 2008 ontving hij de Berkeley Medal, de hoogste onderscheiding die de Universiteit van Berkeley uitreikt voor Distinguished Service to the Carillon.

Tot 2012 was Geert D'hollander beiaardleraar aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn in Mechelen en stadsbeiaardier van Antwerpen, Gent en Lier. Datzelfde jaar werd hij benoemd tot de vierde voltijdse beiaardier van Bok Tower Gardens in Florida (U.S.A.) en stadsbeiaardier van Middelburg (Nederland).

Geert D'hollander geeft master classes zowel in Europa als in de Verenigde Staten en concerteert wereldwijd.

Stefano Colletti

Stefano Colletti begon zijn muzikale studies in zijn geboortestad Saint-Amand-Les-Eaux en zette deze verder aan verschillende conservatoria in de regio (Valenciennes, Lille, Douai). Hij behaalde een gouden medaille voor schriftuur, muzikale vorming, beiaard en piano.

Vervolgens besloot hij om van de muziek zijn beroep te maken, studeerde muziekwetenschap aan de universiteit Charles de Gaules te Lille en behaalde diploma’s voor muziekopvoeding en koorzang. In 2002 voltooide hij zijn studies schriftuur, harmonie, contrapunt, fuga en orkestratie aan het Conservatorium van Parijs.

In 1998 werd Colletti finalist van de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola te Mechelen.

Sedertdien gaf hij concerten in Frankrijk en daarbuiten (België, Nederland, Monaco, Spanje, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Engeland, Ierland, Noorwegen en de Verenigde Staten).

Te Douai werd Stefano Colletti in 1998 benoemd tot stadsbeiaardier en tot leraar beiaard aan het Conservatoire National de Région de Douai. In 2008 speelde hij de beiaardmuziek voor de bekende film « Bienvenu chez les ch’tis », bekeken door 19 miljoen mensen.