2019-beiaard_1345x2852.jpg

Programma

Deze pagina is niet beschikbaar in het Engels. U kan deze pagina vertalen met Google Translate.

De geselecteerde kandidaten zullen op 10 en 11 juli deelnemen aan de preselecties op de concertbeiaard van de Sint-Romboutstoren.

Tijdens deze preselectie is er ook een improvisatiewedstrijd waar iedere deelnemer zich vrij voor kon inschrijven. De improvisatiewedstrijd wordt verbonden aan een thema, de deelnemer ontvangt dit thema vlak voor het beklimmen van de toren. De improvisatie wordt telkens uitgevoerd aansluitend op de repertoriumstukken en duurt maximum 3 minuten.

De winnaar van de improvisatiewedstrijd wordt bekend gemaakt samen met de vijf laureaten op het einde van de tweede dag van de preselecties.

Een beiaardier die doorstoot tot de finale moet zich tijdens de eerste finaledag op 13 juli opnieuw bewijzen op de monumentale concertbeiaard van Sint-Rombouts en de tweede finaledag op een kamerbeiaard in samenspel met een koperensemble. Dit maakt de Internationale Beiaardwedstrijd Koningin Fabiola tot de moeilijkste en de zwaarste wedstrijd voor beiaard wereldwijd.

 

Programma

10 en 11 juli – preselecties en improvisatiewedstrijd

De preselecties gebeuren op de concertbeiaard van de Sint-Romboutstoren. De 16 kandidaten spelen er elk drie werken:

  • Het verplichte werk van Geert D’hollander
  • Een prelude van Matthias Vanden Gheyn
  • Een werk naar eigen keuze uit het ingezonden repertorium

Aansluitend op de repertoriumstukken volgt de improvisatie die maximum 3 minuten duurt. De preselecties beginnen telkens om 10 uur. Uit deze preselecties selecteert de jury 5 kandidaten.

13 juli – eerste finaledag

De 5 laureaten spelen drie werken op de concertbeiaard van de Sint-Romboutstoren:

  • Het verplicht werk van Geert D’hollander
  • Een werk naar eigen keuze uit het ingezonden repertorium
  • Een werk gekozen door de jury

14 juli – tweede finaledag

De deelnemer speelt drie werken op de kamerbeiaard in het Cultuurcentrum. Hij krijgt daarbij ondersteuning van het koperensemble Art of Brass o.l.v. Rik Ghesquière.

  • Het verplicht werk voor kamerbeiaard en koperensemble van Stefano Colletti
  • Een werk naar eigen keuze uit het ingezonden repertorium, verschillend van het werk naar keuze op de eerste finaledag.
  • Een werk gekozen door de jury